Werkwijze

In de gesprekken maak ik veel gebruik van zelfonderzoek. Dit houdt in dat we samen kijken naar de gedachten, overtuigingen en patronen die je ervan weerhouden je eigen vrijheid te zien en ervaren. Let op, dit is geen therapie, maar eerder een filosofisch onderzoek naar de overtuigingen die ervoor zorgen dat je lijden in stand houdt. De meeste mensen hebben een stemmetje in hun hoofd dat constant commentaar levert op wat er gebeurt. Het is gewoon een stem die op de automatische piloot becommentarieert, dialogen houdt, vergelijkt, meningen spuit, oordeelt, liedjes zingt en labelt. Veel mensen hebben zich volledig met die stem geïdentificeerd. Oftewel, hun zelfbeeld valt samen met die stem.  Dit kan hele vervelende gevolgen hebben. Onze gedachten hebben de kracht om ons heel ongelukkig te maken, om onszelf en anderen constant te bekritiseren en de wereld vanuit een deprimerend filter te tonen. Met veel van die gedachten zijn uiteraard ook emoties verbonden. Zo is het mogelijk om door een heel rollercoaster van emoties te gaan zonder dat daar enige externe aanleiding voor is.

Tijdens de gesprekken zullen we onderzoeken wat voor invloed je gedachten op je gemoedstoestand en gedrag hebben. Zo kun je ontdekken waar je jezelf nog belemmert, stress bezorgt of laat lijden. Hierbij stel ik vragen en maak ik soms gebruik van ontspanningsoefeningen. Uiteindelijk komt zelfonderzoek neer op de allerdiepste vraag:

Wie ben ik? 

Wie ben ik zonder alle gedachten en vooroordelen over mezelf?

Wie ben ik voorbij mijn gedachten? 

Zulke vragen leidden naar dezelfde vrijheid die we als kinderen allemaal al kenden.  Met die vrijheid wil ik je graag (opnieuw) kennis laten maken. 

buddha statue on top of mountain